Sending

Vinieta Oxigen sau noua taxă auto in București

Joi 17 Octombrie 209 a fost votat Taxa Oxigen proiectul ce urmeaza sa impuna taxe noi și interdicții de circulație pentru mașinile poluante in Bucuresti.

Proiectul a fost pus în dezbatere la Primăria Capitalei in vederea taxarii mașinilor ce polueaza aerul si care intentioneaza sa circule în București, a fost votat in consiliu.

Documentul, va impune o taxă de circulație în Bucuresti aproape tuturor mașinilor sub Euro 5. Vinieta Oxigen, al cărei valoar va diferi în funcție de norma de poluare, aceasta noua taxa auto Oxigen va trebui plătită obligatoriu, altfel existând riscul unei amenzi curinse intre 500 si 2000 lei. Incepand cu 01.01.2020 in zona centrală, vehiculele extrem de poluante nu vor mai putea circula.

Care este scopul acestei taxe oxigen ?

Scopul proiectului primariei Capitalei este imbunătățirea calității aerului în Capitală iar cea mai recenta versiune a proiectului poate fi vizualizata accesand aceasta pagina oficiala : http://www4.pmb.ro/wwwt/institutii/CGMB/sedinte/ordinea_de_zi/db/03_20191024.pdf

Noua taxa Auto Oxigen va intra in viguare incepand de la 1 ianuarie 2020, proiectul va impune o restricționare a circulației pentru mașinile care poluează, (masă totală sub cinci tone) pe principalele artere ale Bucureștiului, de luni până vineri, de la 7:00 la 22:000, dacă nu plătesc o anumită taxă, astfel:

  • pentru mașinile cu norma de poluare Euro 3 și Euro 4, accesul va fi permis în baza vinietei Oxigen, în cuantum redus;
  • pentru mașinile cu norma de poluare non-Euro, Euro 1 și Euro 2 și accesul va fi permis pe anumite artere cu vinieta Oxigen, dar acestea vor avea accesul interzis în zonele centrale ale Capitalei (Zona de Acțiune pentru Calitatea Aerului).

Care este zona de actiune pentru calitatea aerului

În continuare este menținută ZACA (Zona de Acțiune pentru Calitatea Aerului) care include un perimetru care delimitează centrul orașului de celelalte zone:

Piața Victoriei – bd. Iancu de Hunedoara – sos. Stefan cel Mare – str. Polona – str. Mihai Eminescu – str. Traian – /bd. Nerva Traian – bd. Gheorghe Sincai – str. Lanariei – Calea Serban Voda – bd. Marasesti – str. Mitropolit Nifon – bd. Libertatii – Calea 13 Septembrie – str. Izvor – str. B.P. Hasdeu – str. Vasile Parvan – str. Berzei – str. Buzesti – Piața Victoriei.

Care sunt tarifele de acces in zona ZACA Bucuresti

Mașinile Euro 3 vor trebui  să dețină pentru accesul în ZACA o rovinietă de 5 lei/zi, 100 lei /lună, 450lei /6 luni și 700 lei/an. Pentru Euro 4 tarifele sunt: 5 lei/zi, 80 lei/ lună, 350 lei/ 6 luni și 500 lei/an.

tarife-taxa-auto-oxigen-poluare-bucuresti-2020

Ce sanctiuni se vor aplica ?

Sancţiunile vor fi date atât de poliţiştii rutieri, dar şi de cei locali. Vinieta Oxigen se va aplica de la 1 ianuarie 2020, numai după ce proiectul primăriei va fi adoptat și oficializat.

Mai multe informatii despre acesta noua taxa auto:

https://stirileprotv.ro/stiri/financiar/gabriela-firea-noi-precizari-despre-vinieta-oxigen-cand-va-fi-votat-proiectul.html

https://www.mediafax.ro/social/care-va-fi-zona-din-bucuresti-unde-masinile-sub-euro-3-nu-vor-avea-acces-cat-costa-vinieta-pentru-capitala-si-de-unde-se-poate-cumpara-care-sunt-exceptiile-18280305

http://stiri.tvr.ro/toate-ma–inile-non-euro–euro-1—i-2-vor-fi-interzise-in-centrul-capitalei–vinieta-se-va-plati-in-functie-de-normele-de-poluare–nu–de-locul–inmatricularii_849772.html#view

 

Comments

commentarii

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.