Sending

A venit iarna si stim cu totii ce inseamna sa fii sofer si sa vrei sa pleci dimineata la munca iar masina sa fie opaca din cauza ghetii de pe parbriz sau a chiciurei. Fenomenul este usor de explicat dar nu ajuta neaparat raspunsul, prin urmare am sa-ti ofer 5 ponturi ca sa-ti protejezi parbrizul iarna.

5 ponturi ca sa-ti protejezi parbrizul iarna 1

Sunt zile si vor mai veni zile cand temperatura din exterior o sa scada dramatic, o sa scada si umiditatea, iar aerul devine uscat si inghetat afara. Prin contrast, aerul din interiorul unui automobil mereu va fi umed din cauza respiratiei pasagerilor, dar si mai cald si atunci cand intra in contact cu geamurile reci creeaza condens si geamurile se aburesc si mai rau. In plus, instalatia de aer conditionat a masinii influenteaza si ea gradul de opacitate al parbrizului. Sunt totusi cateva trucuri care te vor ajuta sa tii departe efectul de opacizare a parbrizului, sau cel putin sa-l estompeze.

1. Sistemul de ventilare al masinii trebuie curatat mereu

Stiu ca la prima vedere vei fi tentat sa intrebi care e legatura intre parbriz si sistemul de ventilare, dar sa stii ca exista o legatura de cauzalitate foarte puternica.
Daca nu cureti crengile, gunoaiele, noroiul strans peste gurile de aerisire, aerul din interior va fi mereu umed si efectul de condens va fi mai puternic. Foloseste un spray pentru a igieniza si curata sistemul de ventilare si climatizare. Daca ai o masina mai noua care are si filtru de polen pentru praf, bacterii si noxe trebuie schimbat mai des pentru ca procesul de dezaburire sa se intample mai repede.

2. Curăţă geamurile pe interior cu solutii bazate pe otet sau alcool

Este important sa ai geamurile cat mai curate in interior, pentru ca praful si reziduurile acumuleaza umezeala si se vor dezaburi mai greu. Prin urmare e esential sa speli geamurile cat mai des.

3. Curăţă zăpada de pe toată maşina

Chiar daca te grabesti si esti interesat sa dezaburesti geamurile cat mai repede, daca a nins puternic, nu curata zapada doar de pe parbriz ci curata toata masina. Chiar daca pare o munca obositoare, insa vei observa ca in timpul traficului, din cauza caldurii care incepe sa se acumuleze in interiorul masinii, zapada inghetata se va topi si apa rece va începe să curgă pe geamuri, sau chiar bucăţi de zăpadă, lucruri care te pot surprinde cand te aştepţi mai puţin. Dincolo de riscul de a provoca un accident din cauza unei manevre, acest decalaj de temperatura va provoca aburirea parbrizului la fel de repede.

4. Elimină sursele de aburi din maşină

Asta nu înseamnă să dai afară pasagerii, ci să verifici atent sub covoraşe şi chiar sub mochetă pentru a vedea dacă nu îţi intră apă în maşină. Pe lângă problemele cu rugina, apa strânsă se va încălzi şi îţi va aburi geamurile în mers. Dacă afară a nins, ai grijă să aduci cât mai puţină zăpadă în maşină – ea se va topi şi se va evapora apoi, ajungând tot pe geamuri. De asemenea verifica sa nu uiti in automobil sticle de apa sau resturi de mancare care vor ingheta in timpul noptii si odata ce temperatura se incalzeste se vor dezgheta si vor crea condens.

5. NU arunca cu apa calda sarata pe parbriz si NU o acoperi cu prelata

Chiar daca pare o solutie la indemana extrem de rapida, apa salina provoaca coroziune zonelor de imbinare a parbrizului si componentelor metalice ale capotei si te vei trezi in timp cu gauri si cu apa in masina. Poate ca folia auto de pe parbriz e facuta sa reziste la contactul cu apa sarata fierbinte, dar alte componente nu. Mai bine folosesti spray-uri speciale de parbriz care sunt anticorozive. De asemenea, nici ideea de a acoperi masina cu o patura nu e ok pentru ca, daca se intampla sa fie un ger puternic, prelata se va contracta si se va lipi de geam si vopsea si o va distruge.

5 ponturi ca sa-ti protejezi parbrizul iarna 2

Comments

commentarii

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.